Starten på et nytt tiår bringer med seg nye resolusjoner for å forbedre ens liv, inkludert en sunnere livsstil. Her er noen praktiske helsetips som hjelper deg med å starte et sunt liv i 2021.

1. Spis et sunt kosthold

Spis en kombinasjon av forskjellige matvarer, inkludert frukt, grønnsaker, belgfrukter, nøtter og fullkorn. Voksne bør spise minst fem porsjoner (400 g) frukt og grønnsaker per dag. Du kan forbedre inntaket av frukt og grønnsaker ved alltid å inkludere grønnsaker i måltidet. spise fersk frukt og grønnsaker som snacks; å spise en rekke frukt og grønnsaker; og spiser dem i sesongen. Ved å spise sunt vil du redusere risikoen for underernæring og ikke-overførbare sykdommer (NCD) som diabetes, hjertesykdom, hjerneslag og kreft.

2. Bruk mindre salt og sukker

Filippinere bruker to ganger den anbefalte mengden natrium, noe som setter dem i fare for høyt blodtrykk, noe som igjen øker risikoen for hjertesykdom og hjerneslag. De fleste får natrium gjennom salt. Reduser saltinntaket til 5 g per dag, tilsvarende omtrent en teskje. Det er lettere å gjøre dette ved å begrense mengden salt, soyasaus, fiskesaus og andre høyt natrium-krydder når du tilbereder måltider; fjerne salt, krydder og krydder fra matbordet ditt; unngå salt snacks; og velge produkter med lite natrium.

3. Reduser inntaket av skadelig fett

Fett som forbrukes bør være mindre enn 30% av det totale energiinntaket. Dette vil bidra til å forhindre usunn vektøkning og NCD. Det finnes forskjellige typer fett, men umettet fett er å foretrekke fremfor mettet fett og transfett. WHO anbefaler å redusere mettet fett til mindre enn 10% av det totale energiinntaket; redusere transfett til mindre enn 1% av det totale energiinntaket; og erstatte både mettet fett og transfett til umettet fett.

4. Unngå skadelig bruk av alkohol

Det er ikke noe trygt nivå for å drikke alkohol. Å konsumere alkohol kan føre til helseproblemer som psykiske og atferdslidelser, inkludert alkoholavhengighet, store NCD-er som levercirrhose, noen kreftformer og hjertesykdommer, samt skader som følge av vold og sammenstøt i veiene og sammenstøt.

5. Ikke røyk

Røyketobakk forårsaker NCD som lungesykdom, hjertesykdom og hjerneslag. Tobakk dreper ikke bare direkterøykere, men til og med ikke-røykere gjennom brukt eksponering. For tiden er det rundt 15,9 millioner filippinske voksne som røyker tobakk, men 7 av 10 røykere er interessert eller planlegger å slutte.

Hvis du for tiden er røyker, er det ikke for sent å slutte. Når du har gjort det, vil du oppleve umiddelbare og langsiktige helsemessige fordeler. Hvis du ikke er røyker, er det flott! Ikke begynn å røyke og kjemp for din rett til å puste tobakkrøykfri luft.

6. Vær aktiv

Fysisk aktivitet er definert som enhver kroppsbevegelse produsert av skjelettmuskler som krever energiforbruk. Dette inkluderer trening og aktiviteter som er utført mens du jobber, spiller, utfører husarbeid, reiser og driver med fritidsaktiviteter. Mengden fysisk aktivitet du trenger, avhenger av aldersgruppen din, men voksne i alderen 18-64 år bør gjøre minst 150 minutter med moderat intens fysisk aktivitet gjennom hele uken.